Samenwerkingsbegeleiding

Het bereiken van eerlijk werk voor een eerlijke prijs door een gelijkwaardig partnerschap tussen opdrachtgever of opdrachtnemer. Een combinatie die streeft naar innovatievere vormen van renoveren. Een projectteam dat samenwerkt met een andere organisatie aan een vernieuwing van een weg. Het lijkt allemaal zo makkelijk in samenwerking met elkaar, maar de praktijk is weerbarstig. Onze samenwerkingsbegeleiding bestaat uit:

Succesfactoren van samenwerking

De 3 succesfactoren voor een goede samenwerking zijn; Vertrouwen, Gelijkwaardigheid, Gelijkgerichtheid. Daar waar vertrouwen vooral over de relatie tussen mensen gaat, gaat gelijkwaardigheid over de verhouding tussen partijen. Gelijkgerichtheid gaat over de inhoud; een gemeenschappelijke ambitie.

1. Vertrouwen

Wij werken aan vertrouwen door te investeren in de onderlinge relatie, door elkaar en elkaars belangen beter te leren kennen en door mensen uit te dagen om open en transparant te zijn. Betrokken zijn bij elkaar en bouwen aan vertrouwen, dat is volgens ons je werkelijke versnelling.

2. Gelijkwaardigheid

Partijen die ervan overtuigd zijn dat zij elkaar nodig hebben om de gezamenlijke ambitie waar te maken kunnen echt succesvol samenwerken. Om dit te bereiken helpen we de opdrachtgever en opdrachtnemer om processen gelijkwaardig in te richten en gelijkwaardig te denken en te doen. Hiervoor zetten we onder andere interventies op het bewustmaken van patronen in (onder en boven gedrag, Roos van Leary). En leren we partijen op een constructieve manier samenwerken. Denk aan wederkerigheid of het inrichten van gelijkwaardige besluitvormingsconstructies.

3. Gelijkgerichtigheid

Zonder gezamenlijke ambitie is er geen noodzaak tot samenwerken. Het bepalen van een gezamenlijke en inspirerende ambitie, en wie daarin welke rol en verantwoordelijkheid heeft is essentieel. Overtuigen waarom je met elkaar samenwerkt hoeft niet meer. Elke samenwerking die wij begeleiden begint met het opstellen van een gezamenlijk mission statement en het invullen van de why, how, what (Golden Cirkel, Simon Sinek). Ook gebruiken wij het Duende IPM Rollenspel. Dit spel zorgt voor duidelijkheid binnen het team over wie wat doet en waar verantwoordelijk voor is.

Onze bewezen maatwerkaanpak

Wij begrijpen u!
95% van onze samenwerkingsbegeleiders heeft zelf in het verleden IPM rollen vervuld in het fysieke domein of doet dat nog steeds. Hierdoor weten wij wat er aan de andere kant van de tafel speelt. Knuffelsessies ‘voor de leuk’ doen wij niet. Het is bij ons altijd effectief, dient het einddoel, of verbetert de teamperformance. Woordkeuze, herkenning en ervaring is daarbij erg belangrijk.

Samenwerkingsbegeleiding is maatwerk!
Om te groeien naar een vruchtbare samenwerking binnen teams, tussen organisaties of binnen een alliantie bieden wij een trajectmatige, en op maat gemaakte, aanpak.

Onze aanpak bestaat uit 4 stappen:

Stap 1: Intake

Wij bespreken de behoefte in een gezamenlijk gesprek met de vertegenwoordigers van de te teams of organisaties.

Stap 2: Diagnose

De samenwerking krijgt een score op de succesfactoren van samenwerking. Daarnaast bepalen we de complexiteit van de vraag.

Stap 3: Interventies

Interventies vinden plaats op inhoud, relatie, contract, houding en gedrag. Hiervoor gebruiken wij een legio aan innovatieve en bewezen methoden.

Stap 4: Evaluatie en Contact

Meten is weten. De evaluatie voeren wij bij de projectteams uit.

Vrijblijvend kennismaken?

Denk je dat je onze hulp wel kunt gebruiken? Of wil je dat wij even met je meedenken? Laat dan hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvende kennismaking!

Je kunt natuurlijk ook direct contact met ons opnemen!

Privacy Policy(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.